Närproducerat 

Idag känner jag mig rik. Jag har fyllt frysen med 1600 gram kycklingfärs, 700 gram kycklingfilé, två hela kycklingar för senare kokning och fyra skrov att göra den finaste buljong på.

Allt detta från det överskott av tuppar vi fick i det senaste kläcket. 

Av höns som levt det bästa liv man kan tänka sig. Här på vår egna tomt. 

Varje dag fyller jag kylen med ett gäng ägg. Idag blev det äggstanning i pajen till lunch och pannkakor till middag.

Tänk vilken god soppa jag kommer att kunna laga med hönsbuljong, lök, morötter, palsternacka och ärter från min egna odling.

Eller kycklingbullar med kokt färskpotatis och röd vinbärsgele.

Vilken fantastisk lyx att kunna servera den maten, närproducerad och giftfri, till mina barn. 

Jag förstår att inte alla har samma möjligheter att ha höns eller odla sina egna grönsaker. Men försök ändå att handla råvaror som är så bra som möjligt,  både för hälsan och miljön. Med god planering behöver det inte heller bli dyrare än att köpa halvfabrikat eller till och med hämtmat ibland. Och så mycket godare det blir!

En person som jag blivit väldigt inspirerad av, Sara Bäckmo, skriver om ämnet på sin blogg Skillnadens Trädgård. Läs gärna hennes kloka inlägg.Här är det första. Här kommer det andra.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *