Det gror vårkänslor

I förra inlägget berättade jag att jag beställt fröer från Impecta. Sammanlagt blev det 22 olika påsar som skulle komplettera de fröer jag hade hemma sedan tidigare. Allt mellan chilipeppar till brytsockerärter. Mycket förväntansfull hämtade jag paketet i brevlådan. Men till min fasa var det rejält skadat i posthanteringen.

När jag packade upp den extra påsen som PostNord fått lov att lägga paketet i och öppnade upp kuvertet med fröer var jag riktigt orolig att det skulle vara en enda mix av fröer. Men det kunde jag lättad konstatera att det inte var. Men när jag tittade lite närmre på innehållet såg jag att där var flera sorter jag inte kände igen, jordmandel, temynta och någon konstig bönsort jag inte alls beställt. Och var fanns mina chilifröer? Paprikan saknades också. Vilken besvikelse! Det visade sig att jag saknade åtta av de frösorter jag beställt och fått ungefär lika många andra som jag inte beställt. Så då fick jag ta kontakt med Impecta.

De hade fått flera reklamationer på leveranserna. Troligen hade PostNord fått något rejält fel i sin brevsorteringsmaskin just när Impectas leverans skickats och haft sönder flera olika kuvert. Samt på PostNords eget kreativa och proffessionella sätt försökt fixa till det genom att plocka i det de tyckte passade bäst. Men Impecta löste problematiken förstklassigt. Skickade de saknade fröpåsarna utan knorr eller extra kostnader och lät mig dessutom behålla de extra påsarna jag fått. All heder till Impecta!

Hoppas att någon annan glad odlare fått nytta av min försvunna paprika och chili.

 

Jag lovade att återkomma med bilder på den fina belysningslösningen som min man skulle fixa till mig i vårt garage. Här ser ni hur han håller på och fixar.

 

 

 

 

 

Och så här blev slutresultatet:

Jag är jättenöjd! Bordet som plantorna står på är ett höj- och sänkbart skrivbord klädd med vaxduk. Under det finns plats för förvaring av Bokashihinkarna, jordfabrik, så- och plantjord mm.

Lysrören sitter i kedjor som gör att jag kan reglera avståndet till plantorna vartefter de växer. Allt är inkopplat med timer så att belysningen lyser ca 14 timmar per dygn nu. Vi har tagit bort kåporna på lysrörsarmaturen för att få så stark belysning som möjligt. Nu får de fungera till att ställa ena såbrättet på för att jämna ut höjdskillnaderna på växterna. Som ni ser har vi ett fönster med fint dagsljus precis ovanför bordet. I det fönstret vill jag ställa min potatis som ska förgros. Men fönsterbrädan är lite för smal för det brättet som jag använder, så det hoppas jag att vi ska kunna fixa till i helgen.

Brättet som jag har potatisen på är faktiskt ett stövelställ från Biltema för 29:90 kr. Kul att kunna använda saker på andra sätt än vad de är tänkta till från början. Förra året använde jag en gammal ugnsplåt och en bestickslåda. Jag förgroddar potatis i fuktig jord. På det sättet får de även rötter och bildar små plantor som ligger lite före när det är dags att plantera ut dem.

Hittills är det sorten Timo som jag har startat med. Det är en riktigt tidig sort med god potatis som förhoppningsvis ska vara färdiga i god tid till midsommarsillen. Från Klostra beställde jag min utsädespotatis. Det blev 3 kg Timo och 3 kg Amandine. Den senare är en sommarpotatis som också är mycket god och gav en riktigt bra skörd förra sommaren. Så den satsar jag på i år igen.

Från Klostra beställde jag även sättlök. Jag kommer att odla lök på samma sätt som jag gjorde förra året och som jag lärde mig av Farbror Grön. Det vill säga sätta de tätt i en pallkrage. Förra året hade jag bara en halvkrage som jag odlade i. Halva den fyllde jag med sättlök och andra halvan med morötter. Att samodla lök och morot ska vara bra för att hålla borta lök- och morotsflugor. Men löken var något av det som gick åt först i vårt hushåll, så i år blir det åtminstone en hel pallkrage som ska odlas med lök.

Det som är bra med att sätta löken så pass tätt är att man inte behöver rensa ogräs. Genom att gallra bort lök och använda som god färsklök får den resterande löken chansen att växa till sig och bli mer duglig för lagring.

Det som jag annars har försått såhär långt är chili och paprika. Det var i februari som de fröna kom ner i jorden. Samtidigt testade jag något nytt för mig. Att fröså blommor. Pelargoner och Blomstertobak. Tyvärr lyckades jag inte alls med Blomstertobaken, men pelargonerna har kommit fint. Så här ser de små plantorna ut idag. Det börjar nog bli hög tid att skola om dem i lite större krukor. Är det förresten någon av er som vet om pelargoner ska sättas ner lite djupare när man planterar om dem, som tomater?

Tomater har jag också sått. Både lite mindre busktomater och växthus- och körsbärstomater av olika sorter. De flesta har också grott bra och ska strax skolas om även de. Så här ser de ut under lysröret:

Jag har även testat att så de jordmandlar som jag fick på köpet med den tokiga leveransen. Än har de inte grott, men hoppet lever än då groningstiden är lite längre och jag sådde de för ca en vecka sedan. Då fick även några gurkfrön, basilika och rotselleri komma i jorden. Och titta här hur de små basilikagroddarna börja synas. Och med dessa små groddar gror även vårkänslorna.

Jodå, de finns där, i hörnorna. Men de är svåra att upptäcka på den här bilden de små rackarna.

1 reaktion till “Det gror vårkänslor”

  1. Oj då! Har precis skickat efter fröer (igen) från impecta (bl.a jordmandel ). Hoppas paketet kommet fram helt och med rätt innehåll. Härligt att ha ett stort odlungsbord att hålla till på, både för dig och växterna. Själv får jag stå i köket och så och sådden bor sedan vid vårt stora fönster i vardagsrummet (med extra belysning av två växtlampor). Mannen brukar bli glad när det är dags att flytta ut alla plantor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *