Bokashi – ett sätt att kompostera

Vi har tidigare komposterat i en traditionell varmkompost. Det har fungerat, men det är en hel del jobb. Det gäller att hålla komposten lagom fuktig, flugfri, vända den. Se till att den inte fryser på vintern. Samt att vänta tills det blir jord. Gräva ur. Kort sagt, mycket jobb.

För ett tag sedan läste jag om Bokashi. Ett annorlunda sätt att kompostera som man till och med kan göra i lägenhet. Det lät spännande och jag läste på mer. Beställde två kranhinkar och Bokashiströ från Bokashi.se och startade.

Det är lDSC_0146ätt. Gäller bara att hålla hinken tät och lagom fuktig. Varva matavfall, kaffesump, potatisskal mm med några matskedar Bokashiströ. Trycka ihop för att minimera syreåtkomsten. På med  tättslutande lock.

Som en bonus när man använder den här metoden är lakvatten. En näringsfull vätska som bildas när fermenteringen tar fart. Den är utmärkt att använda väl utspädd för att gödselvattna växterna, både inomhus och utomhus.

När hinken är full ska den vila i två veckor. Sedan är den klar att gräva ner i rabatten eller grönsakslandet ute. Näringen hamnar precis där man vill ha den. Efter ett par veckor har Bokashin omvandlats till en mycket näringsrik jord.

Men det går även att få till jorden i en så kallad jordfabrik inomhus. Till exempel på vintern när det är svårt att gräva ner materialet, eller om du bor i lägenhet. Då blandar man Bokashin med jord, det kan gärna vara gammal skräpjord, i en behållare av något slag. Själv har jag använt mig av plastbackar jag köpt på Biltema. Ha något mer jord än vad du har Bokashi. Täck sedan allt med ett ca 5-10 cm tjockt lager jord. Låt stå inomhus i normal rumstemperatur. Efter ca två veckor har du fin jord. Ibland kan det behövas röra runt i jorden. Täck då igen med ett jordlager.

Vill du veta mer om Bokashi finns det mycket information på Facebook till exempel.

Du kan gärna titta på den här filmen om hur jag gör rent praktiskt med mitt matavfall.

3 reaktioner till “Bokashi – ett sätt att kompostera”

  1. Hej! Det var genom din blogg jag först fick höra om bokashi. Tack! Såg din video och att din familj inte gillar lakvattnet, istället för att hälla ut allt – häll lite av det i hinken och spara på ströt! Grundar man med strö längst ner i hinken behöver man bara lite, lite av lakvattnet istället för strö mellan lagren. Bra va! Har läst att en del fryser in lakvattnet också för att använda utomhus när värmen kommer åter, huruvida frysen tar lukt vågar jag inte svara för. Hoppas i alla fall du hittar sätt att använda/spara det fina lakvattnet!

    1. Hej Sanna! Vad kul att få lite feedback och höra att jag inspirerat någon. Smart att ta tillvara på vätskan tillbaka i hinken. Frysen är tämligen full med allt gott som odlas, så jag tror inte lakvattnet ska få en plats däri. Nu är det snart dags att ta tillvara på det i odlingarna utomhus. Ha en trevlig odlingssäsong!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *